En halua olla koje(gadget) osa 1

Luin kuntoutusreissulla Hesarista(18.8.) jutun Jaron Lanierin kirjasta ”Et ole koje, Manifesti”. Innostuin asiasta ja tilasin kirjan, jota olen lukenut. Tavalliselle tieokoneen ja netin käyttäjälle vyöryy paljon outoja sanoja ja kääntäjälläkin varmaan on ollut vaikea miettiä suomennoksia sanoille, jotka vilisevät yleensä silmissä alkuperäisessä, englanninkielisessä asussaan. (Pesämieli, pilvilaskenta, koje…)

Kirja laittaa miettimään omaa tiedonhankintaa ja yleensä uuden omaksumista. Kuinka paljon omaksun sirpaletietoa, joka on hajallaan netissä. Saatan kulkea linkistä toiseen ja taatusti jää paljon mielenkiintoista ja tärkeääkin huomioimatta. Perinteinen hyvin toimitettu sanomalehti alkaa olla kurimuksessa, koska ihmiset käyttävät yhä enemmän nettiä lehden sijasta tiedonhakuun. Pikkuhiljaa kirjatkin siirtyvät sähköisiksi. Itselleni kirjan ja sanomaleden lukeminen on konkreettisesti paljon mielekkäämpää kuin näytön selaaminen. Lehteä lukiessa huomaa paremmin myös artikkeleja, joita ei netin kautta luultavasti eteen tulisi. Kaikki lukeminen muokkaa omaa käsitystä ja ajattelua. Kaventaako tai ohentaako nettiselaaminen tietämystäni!

En ole koje
Olen tietoisesti ajatteleva ihminen, joka havahtuu miettimään tuon tuostakin omia puheitaan, tekemisiään, ajatuksiaan. En halua elää vaistomaisesti aiemmin omaksuttujen kokemusten pohjalta. Haluan kehittää omaa tietämystäni ja heittää huonoksi havaittuja ja koettuja tapoja pois korvaten ne aidommalla ihmisyydellä. En hemmetti anna minkään pilven vaikuttaa päätöksentekooni! Ainakaan puntaroimatta.

Tätä asiaa lisää, kunhan sulattelen vajavaisella tietämykselläni kirjan sisältöä ja muodostan siitä lisää omia hienoja ajatuksiani. Lopuksi vielä lisään lainauksen kirjasta:

Jaron Lanier luettelee käytännön ratkaisuja, joilla voi vastustaa nykyistä internet-kulttuuria, joka nostaa joukon yksilön edelle.

Älä julkaise mitään internetissä nimettömästi, ellet ole suorassa vaarassa.

Jos kirjoitat Wikipediaan, kirjoita aiheesta persoonallisella äänelläsi jossain, mistä tiedon saattavat löytää ihmiset, jotka eivät varsinaisesti etsi sitä eivätkä vielä tiedä olevansa kiinnostuneita siitä.

Tee verkkosivu, jossa kerrot itsestäsi jotain sellaista, mitä sosiaaliset verkostomediat eivät anna sinun itsestäsi kertoa.

Julkaise video, jonka tekemiseen meni sata kertaa enemmän aikaa kuin sen katsomiseen menee. Julkaise blogipostaus, jonka miettimiseen käytit viikkoja ennen kuin löysit sille oikean äänen.

Jos twiittaat, etsi tapaa kuvata sisäistä tilaasi omaperäisesti, eikä vain ulkoisia toimiasi. Näin vältät sen vaanivan vaaran että uskot objektiivisesti kuvattujen tapahtumien määrittelevän sinua, aivan kuten ne määrittelevät koneen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s