Keskustelua Moriassa ja virtahepoja olohuoneessa

Katsoin loppuviikosta Sormusten Herran ensimmäisen osan, josta pompsahti mieleen Gandalfin ja Frodon keskustelu Moriassa. Frodo harmittelee tukalaa tilannettaan sormuksen joutumisesta juuri hänelle.
(Yritin etsiä kohtaa kirjastakin, mutten löytänyt. Ehkä keskustelu käytiin eri paikassa. Teksti on lainattu elokuvasta.)

20140105-082046.jpgTämä lause sopii kaikkiin aikoihin.

Tolkien on trilogiassaan osannut omalla tavallaan pukea sanoiksi tukalassa hetkessä elämisen taidon.

Eilen kuulin Ylen Puheessa uusinnan Maria Jungnerin kesällisestä ohjelmasta Virtahevon varjosta aikuiseksi. Olin ajatellut, että Virtahepo olohuoneessa on niin viime vuosituhannelta; se on luettu ja paljon muuta vastaavaa. Kuitenkin elämässä tulee – turhankin usein – tilanteita joissa kaikki sisäistetty unohtuu. Terapeutitkin joutuvat käymään elämässään useita kertoja syvällä ja etsimään työkaluja päästäkseen pintaan. Heillä on taikasanat, joiden avulla maallikkokin ymmärtää auttaa itseään. Hellsten muistuttaa, että ihmisen ego vaatii ympärilleen suotuisia olosuhteita ennen kuin voi olla onnellinen. Ego hämää ja saavutetutkaan tavoitteet eivät tuo onnea. Kuinka usein sitä hakkaa päätään seinään, kun ei pysty olemaan mielestään tarpeeksi hyvä. Ego kuiskii paranemisen mahdollisuudesta, tekemään enemmän, puskemaan itsesi parempaan kuntoon.
Todellisuus on tässä ja kunto on tämä; näillä mennään!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Keskustelua Moriassa ja virtahepoja olohuoneessa

  1. Viisaita sanoja Gandalf on sanonut! Lienevät tuolla päässä ajatukset siitä, että pitäisi olla jotain muuta kuin on ollaksemme jotain. Taitavat olla ajatuksiamme siitä mitä kuvittelemme toisten ihmisten odottavan meidän olevan. Omana itsenä oleminen pitäisi riittää itselleen.

    1. Niin pitäisi. Ei auta vaikka ikää ja kokemusta tulee, välillä pitää tömähtää rähmälleen sen huomatakseen.

      Osansa varmaan sillä, että nykyään 53-vuotiaana ollaan vasta keski-ikäisiä, joten raihnaisuus kuuluu jonnekin vanhuuteen. Sen alkamisaikaa en tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s